Welcome to Asia

26 maart 2010 - Pakse, Laos

Ik ben inmiddels aangekomen in Laos na wat serieuze dagen van relaxen op Koh Phi Phi. Ik sliep daar in een guesthouse in een dorm room met 13 andere mensen wat echt heel gezellig wat. Helemaal als je aan de combinatie strand en 's avonds gratis buckets denkt... Oftewel, ik lag overdag met de rest voor apengapen op het strand om vervolgens gratis emmers met whiskey en cola te drinken, leuk voor een paar dagen. Ik heb ook nog een dag een tour met wat anderen gedaan naar Koh Phi Phi Leh, het eiland waar The Beach is gefilmd. Maya Bay, het strand waar ik het over heb, was echt de grootste anticlimax ooit. Overladen met hysterische Japanners die hoe dan ook je foto weten te verpesten en geen stukje strand vrij van bootjes... Gelukkig ging de boottour verder en daar nog wel mooie baaien gezien (monkey bay vond ik veel leuker) en lekker gesnorkeld. Enorme dikke Moray eel gespot, en dat met een snorkel! De toch terug was nogal ruig om het maar even eufemistisch te zeggen, golven van 1,5 meter hoog zijn niet zo cool als je in een longtail boot zit. Oftewel, mensen die zeeziek waren en zeiknatte kleren na afloop. Ik had uiteraard nergens last van met mijn ijzeren maag ;)

Na 4 dagen was het wel weer even klaar met het feest en toen ben ik naar Khao Lak gegaan om te kunnen duiken op de Similan Islands. Uiteindelijk heb ik maar 1 dag gedoken omdat het zo duur was, maar als ik weer eens geld heb dan kom ik zeker terug om gewoon 6 dagen op een duikboot te blijven en alle sites te zien. Het duiken zelf was wel heel mooi, leek net alsof ik in Finding Nemo zat met alle koralen en anemoonvissen, hoewel ik moet zeggen dat ik op Koh Phi Phi wel gavere dingen heb gezien tijdens het duiken... 2 leopard sharks, 2 black fin tip reef sharks (haaien zijn niet eng, ze bewegen heel gracieus en ik kon op 1 meter afstand komen van een slapende leopard shark) en 2 schildpadden. Verder nog zeepaardjes, lion fish, octopussen en een groen-blauwe garnaal gezien, waarvan mijn dive master achteraf zei dat hij een bot kan breken als hij je puncht. Ja we hebben het hier over een garnaal.

Inmiddels ben ik in Laos en ik moet zeggen dat dit wel even andere koek is dan Thailand. Koeien, varkens en geiten die zonder zorgen de snelweg oversteken, houten/bamboehutjes waar de Lao zelf in wonen, het is allemaal een stuk primitiever, misschien wel meer het echte Azie. Zo zat ik vandaag in een Songthaew (een open vrachtwagentje met achterin 2 banken langs de zijkanten waar je op kan zitten) van de 4000 islands naar Pakse. Backpack op het dak en dan je benen opvouwen tussen de Lao en hun manden met verse vis en andere etenswaren. Sommige vissen werden bewaard in plastic zakken met water zodat ze bleven leven om ze vers te houden, een wist er zelfs uit te springen. Gelukkig was een vrouw snel genoeg en greep ze hem bij de kladden. Denk verder aan oude vrouwtjes met rode monden en rottende tanden van het kauwen op cocabladeren (niet een heel apetijtelijk gezicht) en mensen die onderweg in 5 minuten halve gebarbecuede kippen op een stokje (taking sate to the next level), sticky rice en water naar binnen steken. De kip smaakte wel erg goed.

Het oversteken van de grens ging prima, behalve dan dat een marechaussee toch echt 50 baht nodig had om de energieconsumerende activiteit van het zetten van een datumstempel nodig had, geniet van je euro zou ik zeggen. Ik ben net 3 dagen op de 4000 islands geweest, de meest relaxte plek die ik tot nu toe heb gezien, beetje hangen in je hangmat en veel toeristen die een joint opsteken bij hun Beerlao. Ik ben op een ietwat illegale tour naar een waterval in de buurt gegaan, maar betaal de politie 10.000 kip (90 cent) en ze weten van niks. In 2 bootjes gingen we de rivier af, en toen moesten we een stukje avontuurlijk klimmen over rotsen voor een waanzinnig uitzicht. Wel een snee in mijn voet nu van een rots, maar dat was denk ik onderdeel van het lichtelijk illegale gedeelte, en ons uitzicht op de waterval was zo veel beter dan dat van de normale tours. Verder nog een beetje rondgefietst op het eiland naar een andere waterval en een beetje gezwommen, heel relaxt.

Morgen ga ik op een motortje touren over het Bolaven plateau voor 3 dagen, langs watervallen, junglewegen en hilltribes, moet heel mooie zijn. Ben benieuwd, mijn eigen motorcycle diaries. Ze geven me alleen wel de tip om een zonnebril en sjaal mee te nemen voor het stof, het is nog steeds heel droog hier. Wel een enorme hoosbui op de 4000 islands gehad, wat eigenlijk wel lekker was omdat het nu zo veel koeler is hier. Laos is echt stikheet, je zweet constant, mijn kleren hebben hun wasje vandaag wel verdient.

Het foto's uploaden via deze site is echt extreem traag, dus ik verwijs jullie door naar Facebook als jullie meer willen zien. Zal het weer eens proberen als ik een enigzins snelle verbinding heb...

1. Anne:
    2 april 2010
    :o wouw!! Het klinkt echt allemaal fantastisch om mee te maken, nog heeeeel veeeeel plezier!
  2. Petra:
    17 april 2010
    Klinkt allemaal heel leuk. En de tijd tussen de berichten wordt steeds langer. Je komt los van het thuisfront! Je bent alleen nog maar daar. Geniet er van.
    xx